Publikováno: v sekci: Aktuality.

V USA pravděpodobně začala hospodářská recese. Indikátor je součástí řídícího algoritmu fondu Quan a recesi ohlásil na základě posledních údajů. Jeho autorem je Pavel Kohout. Technická recese se definuje jako pokles HDP 2 čtvrtletí po sobě.

Národní úřad pro ekonomický výzkum – NBER definuje recesi jako významný pokles hospodářské aktivity napříč ekonomikou, trvající déle než několik měsíců, běžně viditelný na reálném HDP i příjmech, zaměstnanosti, průmyslové produkci a velkoobchodních tržbách.

Quant

Indikátor funguje na základě analýzy výnosů federálních dluhopisů a není ovlivněn názory a emocemi. Vychází z práce profesora Campbella Harveye z roku 1985 a předpověděl poslední 2 recese v USA. Většinovým majitelem fondu Quant je společnost Duck Sauce a zbytek drží svěřenecký fond MMXXV. Quant vznikl v září 2016, za 3 roky se zhodnotil o 16,38 % a za rok 2019 se zhodnotil o 6,24 %.

Recese

Recesi vyhlašuje Národní úřad pro ekonomický výzkum se zpožděním. Poslední recese byla vyhlášena v prosinci 2008 a oficiálně začala o rok dříve. Indikátor ji oznámil 3 měsíce před skutečným datem. Míra nezaměstnanosti by mohla v USA stoupnout na 20 %. Podle více zdrojů to americkým senátorům sdělil ministr financí Steven Mnuchin. Na této výši nebyla od dob velké hospodářské krize od roku 1935. Podle více analytiků globální ekonomika už vstoupila do recese.

Pomoc od vlády

Steven Mnuchin se vyjádřil, že hospodářské dopady současné krize mohou být potenciálně horší než ty za dob globální finanční krize v roce 2008. Nyní je nutné schválit pomoc v objemu 1 bilion dolarů, v přepočtu 24,7 bilionu korun. Část penězi být zasláno do 14 dnů přímo lidem, část podpoří letecké společnosti a další firmy, na které krize kolem pandemie koronaviru doléhá nejvíce. Nezaměstnanost v USA v lednu vzrostla na 3,6 % a je blízko minima za téměř 50 let. V říjnu 2009 dosáhla míra nezaměstnanosti maxima 10,2 %.

Průzkumy a analýzy

Průzkum institutu Marist pro NPR/PBS ukázal, že 18 % lidí v USA už kvůli krizi ztratilo práci nebo jim byla zkrácena pracovní doba. Analytici finančních ústavů Goldman Sachs a Morgan Stanley tvrdí, že globální ekonomika už vstoupila do recese a jde jen o to, jak bude hluboká.