Publikováno: v sekci: Aktuality.

Ekonomové se shodují, že eurozóna je v nejhlubší recesi za dobu své existence. Průzkum agentury Reuters od minulého úterý dokládá, že ekonomika eurozóny v prvním kvartálu klesla mezičtvrtletně o 3,1 % a ve druhém kvartálu o 9,6 %.

V průzkumu z počátku měsíce ekonomové odhadovali snížení hospodářství eurozóny v první čtvrtletí o 3,3 % a ve druhém o 9,3 %. Podle nich se pokles ještě prohloubí. Evropská centrální banka chce letos nakoupit dluhopisy za 1,1 bilionu eur, v přepočtu 30,3 bilionu korun. Dopady pandemie nemoci covid-19 se snaží utlumit i jednotlivé vlády a na záchranu firem i zaměstnanců dávají stovky miliard eur.

Výsledky eurozóny

V posledním čtvrtletí roku 2019 se hrubý domácí produkt v eurozóně proti předchozímu čtvrtletí zvýšil pouze o 0,1 %. Za rok 2019 vzrostl o 1,2 %, nejpomaleji od roku 2013. V roce 2020 se podle ekonomů HDP eurozóny sníží o 5,4 % a bude to nejhorší rok od založení eura. Mezinárodní měnový fond očekává pokles HDP až o 7,5 %. Ekonom Philippe Gudin z banky Barclays se vyjádřil, že se věci po uvolnění karanténních opatření nevrátí do normálu, změní se nabídka, poptávka i chování lidí.

Obavy z krachu

Polovina výkonných ředitelů společností po celém světě přiznává, že šíření koronaviru jejich podnik velmi vážně ohrožuje a 11 % šéfů společností se obává krachu. Prognózu zveřejnila organizace YPO sdružující přes 29 000 vedoucích pracovníků ze 130 zemí. Organizace průzkum vedla mezi 3534 členy od 15. do 19. dubna. Polovina respondentů byla z USA a celkem se zúčastnilo 109 států. Asi 84 % dotazovaných uvedlo, že je výhled jejich podniku kvůli pandemii horší než v březnu.

Nejhůř je na tom pohostinství a restaurace

Nejvíce šíření koronaviru postihlo pohostinství a restaurace. Krachu se obává 41 oslovených vedoucích pracovníků. Stejné obavy má 30 % z nich z leteckého sektoru, 19 % ve velkoobchodě a maloobchodě a 19 % ve vzdělávání. Celkem 64 % dotazovaných očekává do dubna 2021 nižší tržby a jen 16 % doufá, že budou vyšší. S poklesem tržeb o více než pětinu počítá 43 % respondentů. Vyšší pokles tržeb očekávají ředitelé firem z Blízkého východu, severní Afriky a jižní Asie.