Publikováno: v sekci: Kryptoměny.

Poté, co iluze o tom, že inflace v americké ekonomice je „přechodná“, začali investoři vážněji hledat zajištění proti ní.

Podle Motley Fool míra inflace v poslední době vyvolává poplach mezi investory. Fed se dostal do tiskařského šílenství. Objevily se výzvy k zastavení rychlosti tisku, ale zatím to pokračovalo, což způsobilo prudký nárůst inflace.”

Mezi zastánce Bitcoinu patří například Paul Tudor Jones. Investor a miliardář prohlásil, že BTC považuje za lepší zajištění proti inflaci než zlato, přičemž bitcoin zmiňuje jako „skvělý způsob, jak dlouhodobě chránit bohatství“ a nazval jej „skladištěm bohatství jako zlato“.

Nebo také JP Morgan. Ve zprávě v říjnu sdělila investiční firma svým klientům: „Zdá se, že institucionální investoři se vracejí k bitcoinu a považují ho za lepší zajištění inflace než zlato“. Zpráva citovala ujištění amerických politiků, že nezakážou používání nebo těžbu kryptoměn, jak se stalo v Číně.

A co Ethereum?

Studie skupiny profesorů z různých australských univerzit se podíval na Ethereum jako na zajištění proti inflaci: 

„Po nedávné změně ve svém transakčním protokolu vykazuje ETH výrazně nižší čistou míru vydávání tokenů než BTC, čehož bylo dosaženo zničením poplatků spojených s každou transakcí. V mnoha případech množství spáleného Etherea předčí vytváření sítí nových tokenů, což má za následek, že se Ethereum může stát první deflační měnou na světě.“

Autoři tvrdí, že díky tomu je druhá největší kryptoměna lepším zajištěním proti inflaci a lepším dlouhodobým úložištěm hodnoty než je Bitcoin, a to ze dvou důvodů: 

  • Emisní kurz ETH: Od začátku srpna (kdy byla nasazena aktualizace protokolu EIP-1559) růst nabídky ETH poklesl, aniž by se spoléhalo na pevný limit dodávky. Se stabilní mírou vytváření tokenů se ničení neustále zvyšovalo a skončilo na stejné úrovni jako počet tokenů vytvořených do září letošního roku.
  • Vzestup decentralizovaných financí (DeFi): DeFi – alternativní finanční infrastruktura postavená na blockchainu Ethereum se rozrostla na více než 113,4 miliard dolarů. V kombinaci se zvyšující se popularitou nezaměnitelných tokenů (NFT), z nichž většina také využívá síť Ethereum, bude síť nejspíše i nadále zatěžovat zvýšené zahlcení, čímž se zvýší rychlost spalování ETH.

Rostoucí krypto trh

Ať už se přikloníte k Bitcoinu nebo Ethereu, jedna věc je jistá – inflace v USA i jinde pomáhá zvyšovat aktivitu v oblasti investic do kryptoměn.

Odvrácenou stranou mince je, že zlato, které bylo mezi investory preferovanou metodou zajištění proti inflaci, již neslouží účelu, který kdysi plnilo.