Publikováno: v sekci: Aktuality.

Pokles, který Bitcoin o víkendu zaznamenal, nutí k zamyšlení nad momentální situací na kryptotrzích.

Trh s kryptoměnami, stejně jako akciový trh, se dostal pod velký tlak směrem dolů v důsledku několika posledních událostí na finančních trzích. S akciovým trhem míří k zemi i Bitcoin, jehož tržní kapitalizace je za posledních devět měsíců nejnižší.

Během víkendového propadu ztratil trh BTC 130 miliard USD, což vedlo k poklesu tržní kapitalizace na 1,62 bilionu USD. Víkendový tříprocentní propad měl za následek silný strach, reprezentovaný indexem Fear and Greed pro BTC.

1) Navýšení úrokových sazeb

Jeden z předních důvodů, proč trh BTC, a vlastně i dalších kryptoměn, klesá, je zvýšení úrokových sazeb, které FED zvýšil na 1 %. Bitcoin negativně ovlivňuje také silná korelace s akciovým indexem NASDAQ, který letos klesl o 21%, BTC klesl také o 21 %. Vztah komentoval hlavní analytik Oanda, Edward Moya.

„Bitcoin skutečně uvízl v cyklu zpráv, kde jen čekáte, až bude na Wall Street klid, a pak uvidíte více lidí sebejistých v investování. Stále si myslím, že je zde hodně dlouhodobé potenciální hodnoty, ale musíte být schopni tuto volatilitu zvládnout.“

2) Institucionální investice

Oproti loňsku opadla aktivita velkých institucí, jako je Tesla, MicroStrategy či stagnace projektů v Salvadoru, na trzích s kryptoměnami. Chladný koncept investování do kryptoměn nezvrátil ani řadu vládních ústupků, které letos uskutečnily první termínový obchod s BTC. Komentuje to analytik Moay.

„Předpokládá se, že adopce do hlavního proudu trvá mnohem déle, než lidé očekávali.“

3) Cyklický vývoj

Třetí důvod, který přispívá kolapsu trhů s kryptoměnami, je jejich cyklická povaha. Každé finanční aktivum odvádí tendenci se v průběhu času opakovat a bitcoin není jiný. BTC během své desetileté historie prošel čtyřmi hlavními fázemi a vypadá to, že trh je v současné době v dalším medvědím cyklu.