Publikováno: v sekci: Aktuality.

Ve svém jádru pojednává film Petera McCormacka o druhé straně Salvadoru. A postaví se k němu čelem v části svého dokumentu „Follow The Money Pt. 1“, který dnes budeme pitvat. Pomůže bitcoinový zákon Salvádorcům, kteří se nestarají o internet? Dokáže bitcoin vyřešit každý problém, na který narazí? V dostatečně dlouhém časovém rámci může a také bude. Zdá se však, že McCormack spěchá. Jak tato část filmu postupuje, zdá se, že je čím dál tím víc zahlcen.

Kongresmanka a Bitcoin, který odmítla vidět 

Minule jsme McCormacka opustili a chystali se na setkání s kongresmankou Claudií Ortiz, „neochvějnou oponentkou prezidenta.“ I když byl právě na protestu, McCormack chce diskurz vyvážit a cítí, že Ortiz je „na druhé straně debaty.“ Přišla s nabitými zbraněmi, „ten zákon byl schválen ve stejný den, kdy byl předložen shromáždění. A to je velmi důležité rozhodnutí a oni se neptali lidí, jestli si to lidé přejí.“

Možná je to pravda, ale i tak to bylo správné rozhodnutí. „Po přijetí tohoto rozhodnutí lidem nic nevysvětlili. Nevysvětlili, jak může být přeměna Bitcoinu na zákonné platidlo dobrým rozhodnutím pro tuto zemi.“ A to je víc než spravedlivá kritika. Vzdělání je klíčové a je to jeden z faktorů, v nichž Salvadorský bitcoinový experiment zaostává. Potom Claudia Ortiz vyvozuje nejdivočejší předpoklad:

 „Mám podezření, že toto rozhodnutí je přijímáno ze špatných důvodů, a důkazem toho je, že nemáme žádné vysvětlení, žádné logické ani proveditelné vysvětlení, že to bude pro ekonomiku dobré.“

Existují tisíce článků, stovky epizod podcastů a desítky knih, které to mohou kongresmance vysvětlit. Uvalovat toto břemeno na stát je přinejlepším líné. Udělejte tu práci a najdete odpovědi. „Jiné problémy, jako je krize veřejných financí, která existuje už deset let, možná více než deset let, a každý problém je jako budování znovu a znovu,“ dodává.

Získejte peníze správným lidem

Poté McCormack zamíří do nebezpečné části města, aby se podíval na program, jak „dostat narkomany z ulic a obnovit jejich život.“ To ho šokuje až do morku kostí. Zdá se, že to tu odvádí skvělou práci, ale téměř 50 dospělých žije ve velkém domě. „Když se vám podaří dostat správné peníze ke správným lidem, můžete zásadně změnit životy lidí. Můžete konat dobro,“ přemítá McCormack.

V noci s Mikem Petersonem a jeho ženou Brittney, McCormack vyjadřuje své obavy. „Projekt Bitcoin by mohl změnit Salvador. Za 10 let by to mohlo být na mnohem lepším místě. Ale, prospívají z toho všichni?“ Samozřejmě, že ano. Nechme peníze, ať si dělají, co chtějí. „A co ti lidé padající mezi trhlinami?“ ptá se McCormack. Bitcoin jim pomůže tím, že pozvedne salvadorskou společnost jako celek. 

Brittney vycítí McCormackův strach a uklidní ho. „Myslím, že víc alarmující je, když vidíte takové věci a nezasáhne vás to.“ Pak mu začne vyprávět o vraždě spojené s gangem, která se stala kolem jejich domu. Když se jí Petr zeptal, jestli chce potom odejít, odpověděla:

„To mě během té doby několikrát napadlo, ano. Měl jsem pocit, víš, jak můžeme pomoct? Nemůžeme změnit svět přes noc, ale jsou to všechny maličkosti (…) A pak, když vidíte věci jako projekt zde, a začnete vidět naději, to je vzrušující, to je vzrušující vidět ty malé vítězství po cestě.“

K tomu dodává Michael Peterson. „Někdy se může zdát, že je to zdrcující, a je to tak naléhavé, ale myslím, že je důležité si uvědomit, že tyhle věci se nezmění přes noc. Je však důležité, abychom začali co nejdříve.“ A uzavírá „Bitcoin není cílem, jako, je to nástroj.“